Hvad er virus?

Virus er programmer eller såkaldte scripts, der har evnen til at kopiere sig selv. De indeholder kode, der kan få din computer til at gøre ting og udføre kommandoer, du ikke har bedt den om.

Virus spredes ved at knytte sig til filer eller meddelelser. Du vil som regel ikke få at vide at din computer har virus, medmindre der er installeret et antivirusprogram. De fleste virusser har desværre en udløserfunktion som starter forskellige ting på din computer. Denne udløser er forskellig fra virus til virus, men kan f.eks. være en bestemt dato eller en bestemt handling.

Du får højest sandsynligt virus via e-mail eller ved at besøge en hjemmeside. Nogle virusser ødelægger data (billeder, film, e-mails og dokumenter). Nogle ganske få, kendte virusser kan ødelægge din hardware. Andre virusser giver fremmede personer fuld adgang til din computer, således at de kan overtage styringen af den, eller få den til at udføre ting, som de ønsker.

Der findes også en form for virus som hedder en hoax, der typisk distribueres via e-mail. En hoax er en falsk virusadvarsel eller en tekst med et falsk budskab om, at du skal foretage en ændring på din pc, og derefter videresende teksten til alle du kender. Pludselig er det dig som bruger, der lader virussen sprede sig.


Da du ikke ved, hvad en given virus vil gøre, bør du undgå dem alle. Herunder får du et par enkle regler, der vil beskytte dig imod de fleste virus.

Hvad skal du gøre, når du får en virus?
Det vigtigste er, at du ikke går i panik. Dit virusprogram vil komme med pop-up-besked med en advarsel om, at det fandt en virus.

Læs denne pop-up-besked!

I de fleste tilfælde vil antivirusprogrammet skrive at:
• den fundne virus er blevet renset
• at filen er blevet slettet
eller
• at de inficerede filer er blevet sat i karantæne


Hvis virussen er blevet renset eller slettet, behøver du ikke at foretage dig yderligere. Hvis den er i karantæne, kan du se filen i karantæne-delen af dit antivirusprogram og bagefter slette den. Alternativt kan du bare lade den stå i karantæne-området, hvor den ikke vil kunne gøre nogen skade. Førhen kunne man, ved at få opdateret sit antivirusprogram, være heldig, at en virus kunne fjernes fra en inficeret fil og derefter tages ud fra karantænen.

Hvis du åbner en inficeret fil og noget går galt med din computer, skal du lukke den ned og tilkalde eksperthjælp fra IT-fagfolk. Brug kun IT-teknikere, som er faguddannet og/eller har certificeringer i IT-branchen. Naboens søn eller din fætter ved måske en masse om computere, men har sjældent den fornødne viden om hvordan computeren fungerer, til at redde dine vigtige data og få din pc på ret køl igen. Husk også at undersøge i din lokale IT-butik, om den tekniker, der skal se på din pc er IT-faguddannet.

Husk - du må ikke åbne den samme inficerede fil på en andens computer. Der er ingen grund til at inficere og ødelægge en anden computer også. Hvis du får en pop-up-besked fra antivirusprogrammet, kan du tage det roligt, da den pågældende virus så er identificeret – altså er det kendt for IT-fagfolk hvordan de skal finde oplysninger omkring den pågældende virus, og derefter få viden om hvordan den fjernes.

Gode råd om sikkerhed imod virus
• Hav et antivirusprogram installeret på din computer.
• Hold dette antivirusprogram opdateret.
• Husk: Du modtager højest sandsynligt virus via e-mail fra en, du kender! Hav ikke tillid til en e-mail, bare fordi du har modtaget den fra en du kender.
• Undlad at åbne e-mail fra folk du ikke kender. Slet e-mailen med det samme.
• Du må aldrig åbne en e-mail, der ikke er adresseret til dig (spam er et godt eksempel). Slet sådanne e-mails.
• Undlad at åbne vedhæftede filer - endda fra folk du kender - medmindre du har bedt om, at personen skal sende dig den pågældende fil. Slet hellere en sådan e-mail med det samme.
• Advarsler og information om forskellige virusser vil du aldrig modtage i en e-mail! Du kan være helt sikker på, at de ikke vil komme fra firmaer som Microsoft, TDC, CSC osv.
• Hvis du ser e-mails med instruktioner fra andre som beskriver for dig hvordan du skal slette filer eller lave andre tilretninger på din computer, det er en såkaldt hoax. Følg ikke disse instruktioner, og videresend dem aldrig.
• E-mails der indeholder skræmmende budskaber og instruktioner om at videresende den til alle du kender er også hoaxes – altså en falsk alarm. Følg ikke disse instruktioner og videresend dem aldrig.
For at få mere information omkring virus, samt oplysninger om hvor du kan finde et gratis
antivirusprogram til private, kan jeg anbefale at besøge nedenstående hjemmeside.

http://www.e-maerket.dk/sw254.asp

Hvis du har en virksomhed, er du velkommen til at kontakte Kragh-IT på telefon 7027 6117 for at få en uforpligtende snak om hvordan hele jeres netværk bliver korrekt beskyttet imod virus.